Info op zakje zaad

informatie op zakje zaadJe hebt dikke, dunne, lichte, donkere, platte en ronde zaden. Bij elke plant zijn ze weer anders. Je kunt ze ook niet allemaal op dezelfde manier zaaien. Kijk daarom altijd goed op het zakje waar het zaad in zit. Daar vind je namelijk informatie over hoe je moet zaaien.

Beste tijd om te zaaien

zaaitemperatuurOp het zakje zaad staat altijd in welke maanden je het best kunt zaaien. Sommige zaden kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen de kou. Die zaai je dus in maanden dat het al wat warmer weer is. Als het nog te koud is komen de plantjes namelijk niet op. Soms staat er zelfs bij hoeveel graden het minstens moet zijn om te kunnen zaaien.

Oogst- en bloeitijd

bloeitijdAls je bloemen zaait kun je vaak op het zakje zien in welke maanden ze zullen bloeien. Bij groenten wordt aangegeven wanneer je ze kunt oogsten. Die tijd hangt ook een beetje af van wanneer je zaait. Als je vroeg in de maand zaait kan je eerder oogsten dan als je laat in de maand zaait.

Beste plek om te zaaien

halfschaduwSommige planten houden van veel zon, andere hebben liever schaduw. Op het zakje staat wat de plant het liefst heeft. Dat wordt vaak met zonnetjes gedaan. Een licht zonnetje betekent dat de plant graag de hele dag in de zon staat. (Je moet dan dus zaaien op een zonnige plek.) Een zwart zonnetje geeft aan dat de plant liever de hele dag in de schaduw staat. En dan heb je ook nog een half zwart zonnetje. De plant kan dan bijvoorbeeld een halve dag in de zon staan en de rest van de dag in de schaduw.

Soorten planten

klimplantVoordat je gaat zaaien moet je weten wat voor soort plant het wordt. Er zijn klimplanten, hangplanten, planten voor in potten... Een klimplant zaai je natuurlijk niet op een kale plek in de tuin. Want daar kan hij niet klimmen! Voor een klimplant zoek je dus bijvoorbeeld een plek bij een hek. Of je bouwt speciaal iets waar hij tegenop kan groeien.

Plant- en rijafstand

plantafstandGrote zaden kan je makkelijk één voor één in de grond stoppen. Vaak worden die zaden in rijtjes gelegd. Op het zakje zaad kan je dan lezen hoe ver de rijen zaden uit elkaar moeten liggen. En er staat ook bij hoeveel centimeter er moet zitten tussen de zaden in een rij.

Planthoogte

planthoogteHoe groot wordt de plant die je gaat zaaien? Het is handig om dat van tevoren te weten. Anders zaai je een kleine plant misschien wel achter een grote plant. Dan kan je de kleine plant helemaal niet meer zien!

Wist je dat?

De maanden worden op zakjes zaad vaak met Romeinse cijfers aangegeven. I = januari, II = februari, III = maart, IV = april, V = mei, VI = juni, VII = juli, VIII = augustus, IX = september, X = oktober, XI = november en XII = december.

toon extra informatie voor docenten

verberg extra informatie voor docenten

Informatie voor docenten

Zaaien in de volle grond, dat wil zeggen buiten, kan vaak pas als de grond enigszins is opgewarmd. De vorst moet er in ieder geval uit zijn. Het moment van zaaien bepaalt echter ook het moment van oogsten. Hoe later wordt gezaaid, hoe later wordt geoogst. Iemand die per se eerder wil oogsten kan er soms voor kiezen om de planten binnen ‘voor te zaaien’. De periode waarin een plant voorgezaaid kan worden, staat vaak ook op het zakje zaad aangegeven.