Wat moet er in de tuin?

kiemplantje Als het voorjaar is kun je gaan zaaien en planten in de grond zetten. Maar eerst moet je natuurlijk wel even bedenken wat je in de tuin wilt hebben. Op deze en de volgende pagina's word je een beetje geholpen bij het kiezen.

In de meeste moestuinen staat vooral groente. Je kunt bijvoorbeeld worteltjes en radijsjes zaaien. Die hoef je na het oogsten alleen maar even schoon te maken....en dan kun je ze zo in je mond steken. Heerlijk knapperig en vers! Maar er kunnen ook andere planten in. Er zijn prachtige bloemen die lekker ruiken en waar mooie vlinders op af komen. En wat dacht je van kruiden? De verse blaadjes van deze planten smaken heerlijk in allerlei gerechten.

volkstuin Moeilijk kiezen hè? Gelukkig kun je groenten, kruiden en bloemen ook door elkaar zaaien. Dan heb je van alles wat. Het is zelfs goed voor de planten als er veel soorten door elkaar staan. Je leest daar meer over op de pagina Alles door elkaar.

Bij het kiezen van planten voor je tuin kun je ook letten op de groeisnelheid. De ene plant groeit een stuk sneller dan de andere plant. Het is natuurlijk wel prettig als je niet lang hoeft te wachten. Sommige planten bloeien al heel gauw. En er zijn ook hele snelle groenten, zoals radijsjes. Op de pagina's Groenten, Bloemen en Kruiden staan planten die allemaal in korte tijd groot zijn.

Tip:

Ga je in de zomer op vakantie? Dan kan je dus niet voor je tuin zorgen! Maar juist in de warme zomer hebben je planten veel verzorging nodig. Ze moeten bijvoorbeeld water krijgen als het lang niet regent. Vraag daarom voordat je op vakantie gaat of iemand voor jouw tuin wil zorgen.

toon extra informatie voor docenten

verberg extra informatie voor docenten

Informatie voor docenten

Voor kinderen is het leuk om zoveel mogelijk verschillende planten in de schooltuin te zetten. Groenten, kruiden, bloemen, het is allemaal mogelijk. Visiria heeft enkele zadenpakketten samengesteld met een leuke mix van geschikte planten.

Er is bij het samenstellen van de zadenpakketten met een aantal dingen rekening gehouden. In de eerste plaats zijn het allemaal snelle groeiers die vlot tot zichtbaar resultaat leiden. Daarnaast zullen ze weinig problemen geven bij de groei. Het zijn makkelijke planten, die weinig eisen stellen aan de grond. Op de pagina's Groenten, Bloemen en Kruiden wordt wat meer informatie gegeven over enkele van de geselecteerde planten.

De zomervakantie is voor de schooltuin een vervelende onderbreking. In deze warme maanden zullen planten goed verzorgd moeten worden. Bovendien is het net een periode waarin veel planten tot bloei komen of oogstrijp worden. Veel bloemen in het zadenpakket van Visiria bloeien uitermate lang. De groenten zijn snel oogstrijp of na de zomervakantie te oogsten. Overigens kan de oogsttijd soms enigszins worden beïnvloed door eerder of later te zaaien.