Kruiden

Geen tuin is compleet zonder een hoekje met kruiden. Het zijn namelijk hele bruikbare planten. De meeste kruiden zijn eetbaar en geven gerechten een lekkere smaak. Maar ze kunnen ook nog eens heel gezond zijn. Sommige kruiden hebben namelijk een geneeskrachtige werking! Heel vroeger werden ze al als medicijn gebruikt. En alsof dat nog niet genoeg is: heel veel kruiden zien er mooi uit. Het staat dus ook nog leuk in je tuin.

Lavendel

lavendel Lavendel is een struikje dat meerdere jaren leeft. Je hoeft hem dus niet elk jaar opnieuw te planten. Geef hem een zonnig plekje in de tuin. Halverwege de zomer bloeit hij dan met mooie paarsblauwe bloemen. In Zuid-Frankrijk kan je akkers vol zien staan met lavendel. De plant wordt daar verbouwd omdat hij zo lekker ruikt. Er worden bijvoorbeeld parfums van gemaakt. Zoiets kan je zelf ook doen. Pluk daarvoor de bloemen en hang ze ondersteboven op. Als de bloemen gedroogd zijn stop je ze in een klein zakje. Dat blijft heel lang lekker ruiken!

Tijm

tijm Er bestaan een heleboel soorten tijm. Maar de soort die het meest wordt gebruikt in de keuken is ‘echte tijm’. De fijngehakte blaadjes smaken bijvoorbeeld lekker op een omelet. En misschien ken je hem ook wel van de hoestdrank (tijmsiroop). Echte tijm is een heel klein struikje met een sterke geur. In mei krijgt hij mooie, meestal roze bloemetjes. De bijen en vlinders vliegen dan af en aan op zoek naar nectar. Wil je tijm in de tuin? Geef hem dan een zonnig plekje. Als de winters niet te koud zijn overleeft hij jarenlang.

Rozemarijn

rozemarijn Rozemarijn is een struik die wel een meter hoog kan worden. In het voorjaar bloeit de rozemarijn met kleine, meestal lichtblauwe bloempjes. De bladeren hebben een harsachtige geur. Die kan je goed ruiken als je met je hand langs de takken strijkt. Het is een geur waar je van opfrist. Doe maar eens wat verse takjes in een zakje. Gooi dat in bad of hang het onder de kraan. Wedden dat je je daarna lekker voelt? Rozemarijn wordt ook in de keuken gebruikt. Aardappeltjes smaken bijvoorbeeld heerlijk als je wat takjes rozemarijn meebakt.

Bernagie

bernagie Bernagie is een grote, eenjarige plant. Hij leeft dus maar een jaar. Toch hoef je meestal maar één keer te zaaien. Hij zaait zichzelf namelijk uit en staat dus toch elk jaar in de tuin. In het voorjaar bloeit hij met prachtige, blauwe bloemen. Bijen en hommels komen er graag op af. Bernagie wordt ook wel komkommerkruid genoemd. Dat is ‘je raadt het al’ omdat de plant een beetje naar komkommer smaakt. Zowel de blaadjes als bloemetjes zijn eetbaar. De blauwe bloemetjes staan bijvoorbeeld leuk in een salade.

Koriander

koriander Koriander is een eenjarige plant van een halve meter hoog. Hij bloeit met witte bloemetjes. Halverwege het voorjaar kun je hem zaaien. Jammer genoeg vinden veel mensen dat de plant vies ruikt. Maar hij is wel eetbaar! Zowel de bladeren als de zaden worden in gerechten gebruikt. Vooral in oosterse gerechten. De zaden worden dan meestal eerst fijngemalen. Gek genoeg hebben de zaden van de koriander een heel andere smaak dan de bladeren.

Peterselie

peterselie Peterselie is een kleine, tweejarige plant. Hij blijft dus 2 jaar leven. Pas in het tweede jaar bloeit hij. Maar dat geeft niet, want je gebruikt alleen de blaadjes. Peterselie is een kruid dat veel wordt gebruikt in de keuken. De verse blaadjes kunnen bijvoorbeeld in de soep of op een omelet. En weet je wat ook handig is? Peterselie verfrist je adem. Dus heb je net knoflook gegeten, kauw dan op een paar takjes peterselie. Dat vermindert de knoflooklucht.

Dille

dille Dille is een kruid dat bijna een meter hoog kan worden. Het is een eenjarige, sierlijke plant. De bloemschermen staan mooi in boeketten van gedroogde bloemen. Ga je dille zaaien? Kies dan een beschut hoekje in de tuin want de plant waait makkelijk om. Dille kan goed gebruikt worden in de keuken. Zowel de zaden als de bladeren zijn eetbaar. Ze smaken bijvoorbeeld lekker bij de vis. De zaden kun je ook gebruiken in hartige koekjes.

Wist je dat?

Verse tijm werd vroeger nog wel eens in de stal gehangen. Boeren hoopten dat het kruid hun vee zou beschermen tegen bliksem en toverij.

toon extra informatie voor docenten

verberg extra informatie voor docenten

Informatie voor docenten

Kruiden zijn natuurlijk prachtig voor in de schooltuin. Je kunt de blaadjes meestal zo van de plant in je mond steken. In het algemene zadenpakket van Visiria zijn dan ook enkele lekkere kruiden opgenomen voor in de tuin. Veel kruiden kunnen overigens ook in potten worden gezaaid.

De kruiden in het PLUS-pakket van Visiria passen beter in een algemeen deel van de tuin. Ze worden soms erg groot en een aantal van hen zaaien zich bovendien heel makkelijk uit. Als ze de ruimte krijgen groeien ze echter uit tot prachtige planten met een hoge sierwaarde. De bernagie en dille zijn daar twee mooie voorbeelden van.

Er worden op de leerlingenpagina ook enkele meerjarige planten genoemd die tot de kruiden kunnen worden gerekend. Lavendel, tijm en rozemarijn zijn allemaal groenblijvende heester-achtigen. Lavendel en tijm kunnen wel gezaaid worden maar dat is niet makkelijk. De beste methode om deze planten te vermeerderen is stekken.