Bloemen

bestuiving Sommige planten maken bloemen met schitterende kleuren en een heerlijke geur. Dat doen ze niet voor niets. Ze lokken er insecten mee. Vlinders en bijen landen in die prachtige bloemen en zuigen nectar op. Terwijl ze dat doen blijft er ook stuifmeel aan hun lijfje plakken. Dat nemen ze weer mee naar de volgende bloem. Op die manier worden de bloemen bevrucht. Ze maken dan zaden waaruit het volgende jaar nieuwe planten kunnen groeien.

Cosmea

cosmea Deze plant kan wel een meter hoog worden en maakt grote rode, roze en witte bloemen. Vlinders zijn er gek op. Maar je vindt ze zelf vast ook erg mooi. Je kunt er zoveel plukken als je zelf wilt. Er zullen steeds nieuwe bloemen aan komen. De plant kan namelijk maanden achter elkaar bloeien, tot in september.

Oost-Indische Kers

oikers Deze plant kan je bijna helemaal opeten. De bladeren, de bloemen en zelfs de zaden. Ze smaken een beetje peperig. De bloemen zijn fel geel, oranje of rood. Meng ze bijvoorbeeld eens door een salade. Dat staat vrolijk tussen al die groene blaadjes en is nog lekker ook. Je kunt de bloemen trouwens ook frituren! Zaai Oost-Indische kers bij een hekje of zelfgebouwde stellage. De plant klimt er dan tegenop, soms wel meters hoog.

Goudsbloem

goudsbloem De bloemen van deze plant hebben een felle, geel tot oranje kleur. Ze staan prachtig in een vaas. Elke keer als je de bloemen plukt, zullen er weer nieuwe aan de plant groeien. Zo kan hij maanden achter elkaar bloeien. Je kunt trouwens een heleboel met deze bloemen doen. Je kunt ze opeten, net als Oost-Indische kers. Je kunt er thee van trekken en er zelfs verf van maken! Verf van goudsbloemen heeft een zachtgele kleur.

Zonnebloem

zonnebloemen Deze plant ken je vast wel. Met zijn grote gele bloem volgt hij altijd de zon. Dus 's ochtends kijkt hij naar het oosten en 's avonds naar het westen. Hij groeit bovendien razendsnel en kan meters hoog worden. Het wereldrecord staat op meer dan 7 meter. Zou die van jou ook zo hoog worden? In de bloem groeien de zonnebloempitten. Daar wordt zonnebloemolie van gemaakt. Vogels zijn gek op de pitten, maar misschien vind je ze zelf ook wel lekker. Als je de pitten zo van de bloem kunt vegen zijn ze goed.

Lathyrus

lathyrus Deze plant wordt ook wel pronkerwt genoemd. Na de bloei maakt hij net als de erwt peultjes waar de zaden in zitten. Zo ver moet je het niet laten komen hoor. De bloemen zijn namelijk heel mooi en ruiken heerlijk. Je kunt er prachtige boeketten van maken voor in huis. Pluk er dus maar lekker veel van. Zolang je de bloemen plukt zal de plant nieuwe bloemen blijven maken. Zaai lathyrus, net als de Oost-Indische kers, bijvoorbeeld bij een hek. De plant zal er tegenop klimmen en kan dan een paar meter hoog worden.

Wist je dat

Sommige bloemen klappen 's avonds als het donker wordt dicht en gaan 's ochtends weer open. Madeliefjes doen dat bijvoorbeeld. Daar hebben ze een speciaal scharniertje voor.

toon extra informatie voor docenten

verberg extra informatie voor docenten

Informatie voor docenten

Bloemen mogen eigenlijk niet ontbreken in de schooltuin. Met hun kleuren en geuren vrolijken ze de tuin helemaal op. Visiria heeft een PLUS-pakket samengesteld met een aantal prachtige eenjarige planten. Er zitten goede snijbloemen tussen die de kinderen thuis in een vaas kunnen zetten. Groot voordeel van de eenjarige bloemen is dat ze bloeien in hetzelfde jaar dat ze gezaaid zijn. Het zijn bijzonder snelle groeiers. De geselecteerde bloemen stellen bovendien weinig eisen aan de groeiomstandigheden en kunnen buiten in de volle grond gezaaid worden. Overigens kan dat meestal pas als de aarde begint op te warmen, rond eind april, mei. Bij de eerste vorst in de winter zullen de planten weer afsterven.

Apart bijgevoegd is een koker vlinderbloemenmix. Deze bloemen doen het bijvoorbeeld goed als randbeplanting. Er zullen veel vlinders, bijen en andere insecten op af komen.