Groenten

Groenten zijn er in vele soorten en maten. Maar ze zijn niet allemaal even geschikt voor de schooltuin. Sommige groenten zijn erg gevoelig voor ziektes, andere zijn weer moeilijk te telen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Een beetje hulp bij het kiezen van de juiste groenten is dan ook geen overbodige luxe. Visiria heeft een mooi, gevarieerd zadenpakket samengesteld dat uitermate geschikt is voor de schooltuin. Bij de selectie is onder andere rekening gehouden met de groeisnelheid van de planten. Het is immers leuk voor de kinderen als de groenten die ze zaaien hetzelfde jaar nog geoogst kunnen worden. Alle groenten in het pakket zijn bovendien lekker en niet al te ziektegevoelig, zodat de kans op een teleurstelling klein is.

Oogsten in de zomervakantie?

De oogsttijd van de groenten moet natuurlijk niet net in de zomervakantie vallen. Bij het zaaien van de groenten kan hier soms rekening mee worden gehouden. Vroeger zaaien is namelijk meestal ook vroeger oogsten. En zo is later zaaien dus later oogsten. Overigens kunnen niet alle groenten op hetzelfde moment gezaaid worden. De ene soort ontkiemt wel in de koude grond, de ander heeft liever warme grond en kan dus pas later gezaaid worden. Er kan ook te láát gezaaid worden. De groenten zullen dan niet meer oogstrijp worden voor het intreden van de winterkou. Allemaal dingen om rekening mee te houden als je plezier wilt hebben van je groententuin.

Soorten groenten

Er worden verschillende indelingen gehanteerd voor groenten. Een daarvan is de indeling op basis van het te oogsten, eetbare gedeelte van de groente. Zo worden er bladgroenten (sla, andijvie, boerenkool), vruchtgroenten (courgette, komkommer, tomaat), wortel-, knol-, en bolgewassen (winterpeen, radijs, ui, aardappel), peulvruchten (sperzieboon, erwten) en zelfs stengelgewassen (rabarber, bleekselderij) onderscheiden. Ook heel gangbaar is een indeling die gebruikt wordt voor vruchtwisselingsschema's, deels gebaseerd op de verschillende plantenfamilies. De koolgewassen worden dan bijvoorbeeld met zijn allen in één categorie ondergebracht (alle behorend tot de kruisbloemenfamilie). Aardappels worden in een dergelijke indeling vaak helemaal apart gehouden. Ze kunnen echter ook worden ingedeeld bij de tomaten, als leden van de nachtschadefamilie (een plantenfamilie met veelal giftige bladeren).

Tip: Aardappelen

zijn erg leuk voor in de schooltuin. Niet veel kinderen hebben immers enig idee van de groeiwijze van deze toch veel gegeten knollen. De aardappel wordt overigens niet gezaaid, maar gepoot. Er zijn voor dat doel speciale pootaardappelen verkrijgbaar. Ze worden in rijtjes gepoot en gedurende de groei verschillende keren aangeaard. Dat houdt in dat er grond tegen de plant aan wordt geharkt waardoor hij in feite steeds dieper, in een walletje, komt te staan. Voordeel daarvan is dat de plant meer knollen maakt, maar belangrijker is misschien nog wel dat wordt voorkomen dat de aardappelen boven de grond komen. Ze worden dan namelijk groen en giftig. Teeltinformatie is te vinden op de website Plantaardig.com.

Tip: Knoflook

is een tweede aanrader voor in de schooltuin. De bol is ontzettend makkelijk te vermeerderen. Je stopt eenvoudig enkele tenen in de grond en er groeien vanzelf volledige bollen uit. Het lukt zelfs met bollen uit de supermarkt, als ze niet te veel bestrijdingsmiddelen over zich heen hebben gehad. Ze kunnen zowel in het voorjaar als in het najaar de grond in, maar poten in het najaar geeft de beste opbrengst. Teeltinformatie is te vinden op de website Plantaardig.com.