Fruit

Fruit hoeft niet altijd veel plaats in te nemen. De aardbei kan eventueel in potten worden geteeld. En frambozen en bramen kunnen, mits goed geleid, als een leuke afscheiding dienen voor de moestuin. Ook aalbessenstruiken vormen een mooie haag. De oogst hiervan valt echter grotendeels in de zomervakantie waardoor de kinderen er niet veel plezier aan zullen beleven. De druif en kiwi gaan vooral de hoogte in. Daar zal uiteraard wel een voorziening voor moeten worden gemaakt.

Aardbeien

De aardbeienteelt begint over het algemeen op een geheel ander moment dan veel groenteteelten. De planten worden meestal rond augustus in de grond gezet, overwinteren op het bed en dragen dan in de zomer vruchten. Daarnaast hebben aardbeien redelijk veel verzorging nodig. Een belangrijke voorbereiding is het bemesten van de grond, om een flinke oogst te verkrijgen. Na het planten zal vooral veel aandacht moeten worden besteed aan onkruidbestrijding. Vaak wordt daartoe de grond afgedekt met plastic of worteldoek. Anders moet er flink worden geschoffeld. Een wat natuurlijkere grondbedekking is stro. Het afdekken van de grond is ook nodig om de aardbeien droog te houden. Ze zijn namelijk vrij gevoelig voor vocht en rotten gauw. Maar alle zorgen worden uiteindelijk natuurlijk wel beloond met heerlijke vruchten. Een uitgebreide teeltbeschrijving is onder andere te vinden op de website Neêrlands Tuin.

Framboos en braam

Zowel de framboos als de braam zijn heesters die geleid moeten worden. De framboos vormt namelijk slappe takken die wel wat steun kunnen gebruiken. En de braam verandert ongeleid in een warrige massa waarvan het nog maar moeilijk plukken is. Er zit dus wel wat werk in deze vruchtenstruiken. Wat meer informatie over snoeien en leiden vindt u onder andere op de website Tuinkrant.com. Van de frambozen bestaan soorten met een vroege en een late bloei. Bij de vroege soorten valt de oogst deels in de zomervakantie. Een herfstframboos is voor de schooltuin daarom wellicht een betere keus. De meeste bramenrassen zijn rijp rond het eind van de zomervakantie. Overigens bestaan er tegenwoordig doornloze bramenrassen, zoals de Rubus ‘Thornless Evergreen’.

Druif en kiwi

De druif en de kiwi gedijen het best in wat warmere streken maar ze kunnen het Nederlandse klimaat goed aan. Dat geldt zeker voor de druif. Er bestaan enkele rassen die hier een rijke oogst opleveren, zoals de ’Boskoop Glory‘. De kiwi kan het vooral als hij jong is nog wel eens moeilijk hebben met de vorst. Maar als hij ouder wordt kan hij er goed tegen. Met de milde winters van de laatste jaren is de kiwi zeker de moeite van het proberen waard. Alleen zullen de vruchten niet volledig kunnen rijpen aan de plant. Bij de meeste rassen zijn voor de vruchtdracht een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig. Er zijn tegenwoordig echter ook rassen verkrijgbaar waarbij een enkele plant voldoende is. Zowel de druif als de kiwi zullen regelmatig gesnoeid moeten worden om de planten in toom te houden en een goede vruchtdracht te bevorderen. Meer informatie vindt u hier voor de kiwi en hier voor de druif op de website Neêrlands Tuin.