Composteren

Wat te doen met al het afval dat elk jaar van de schooltuin komt? De ideale oplossing is het opzetten van een composthoop. Het levert vruchtbaar materiaal op dat elk jaar als basisbemesting voor de tuin kan dienen. Bovendien is het een goede structuurverbeteraar. De grond zal minder droogtegevoelig zijn en voedingsstoffen beter kunnen vasthouden.

Als u een composthoop gaat opzetten, zoek dan een ruimte waar minstens twee hopen kunnen liggen. Het is namelijk goed als een composthoop minimaal één keer wordt ‘omgezet’. Door het verplaatsen van de compost wordt het materiaal gemengd en de hoop weer luchtig gemaakt, wat het verteringsproces ten goede komt. Een composthoop heeft wel voldoende volume nodig, anders verliest hij teveel warmte en vocht. Voor kleinere hoeveelheden afval tegelijk kan een systeem met bakken worden gebruikt. Lees hierover meer op de volgende pagina.

In een goede composthoop zal gedurende een deel van het verteringsproces de temperatuur oplopen tot zo’n 60 graden. Het is belangrijk dat deze temperatuur wordt gehaald omdat verschillende ziektekiemen maar vooral onkruidzaden daarbij worden gedood. Bij het opbrengen van de compost in de tuin zult u dan minder last hebben van onkruid. (Zieke planten kunnen beter niet op de composthoop worden gegooid.) Om de benodigde temperatuur te bereiken hebben de afbraakorganismen voldoende water en zuurstof nodig. Is de composthoop te vochtig dan kunnen anaërobe bacteriën, die geen zuurstof nodig hebben, een rottingsproces op gang brengen waarbij stank vrijkomt.

Om een luchtige hoop op te zetten moet het materiaal goed gemengd worden. Er kan ook in laagjes worden gewerkt van ‘groen’ en ‘bruin’ materiaal. Met groen materiaal worden zachte resten bedoeld die veel vocht bevatten. Dat is bijvoorbeeld keukenafval en vers gemaaid gras. Bruin materiaal is droog en stug, zoals dorre bladeren en snoeiafval. Als de hoop te droog blijkt, kunt u hem begieten. Is hij te nat dan zal hij moeten worden opgeschud of gekeerd, waarbij vaste lagen worden losgemaakt.

De compost is na zo’n 6 tot 9 maanden klaar of ‘rijp’. Het is dan volledig aarde geworden en ruikt naar bosgrond. Halfrijpe compost kan ook al opgebracht worden, gebruik deze echter nooit bij het zaaien. Meer weten over composteren? Lees bijvoorbeeld de site Thuiscomposteren.be. Ook ECOstyle heeft informatie over dit onderwerp.

Tip:

Het composteerproces kan zelfs de klas in worden gehaald met een wormenbak. Er moet erg goed voor gezorgd worden maar als het lukt is het een mooie manier om het composteringsproces te laten zien. Lees het lesidee op de site van het Amsterdams NME Centrum.