Zelf een compostbak maken

Je kunt het groente-, fruit-, en tuinafval natuurlijk gewoon op een hoop gooien. Maar je kunt er ook een mooie compostbak voor maken. Dat kan op een paar manieren. En je hebt er steeds maar heel weinig spullen voor nodig.

Een compostbak is een vierkante bak zonder bodem. De schillen liggen in de bak gewoon op de aarde. Je hoeft dus alleen maar vier wanden te maken. Dat kan bijvoorbeeld met kippengaas of met hout.

gaas Manier 1: Een bak van gaas

Nodig: 4 palen, krammetjes en een rol kippengaas

Sla de vier palen een stukje in de grond. Neem het kippengaas en span dat om de vier palen heen. Sla het gaas op de palen vast met krammetjes. Klaar!

pallets Manier 2: Een bak van hout.

Nodig: 4 houten pallets en een doos spijkers

Zet de vier pallets op hun zijkant en plaats ze zo tegen elkaar dat ze een bak vormen. Spijker ze dan aan elkaar vast.

compostbak Je kunt ook meerdere bakken aan elkaar vast bouwen. Dat is heel handig. De eerste bak vul je met groente-, fruit-, en tuinafval. Na een paar maanden is dit al een beetje veranderd in compost. Je kunt het dan omkieperen in de tweede bak. Dat heet ‘omzetten’. In de eerste bak is nu weer plaats voor vers afval. Zo maak je steeds nieuwe compost.

Wist je dat?

Er bestaan ook hele kleine compostbakjes die je zelfs in huis kunt zetten. Daarin krioelen een heleboel wormen. Al het afval dat je erin doet eten ze op en dat poepen ze dan als aarde weer uit. Die aarde wordt wormencompost genoemd.

toon extra informatie voor docenten

verberg extra informatie voor docenten

Informatie voor docenten

Als er relatief weinig afval tegelijk van de tuin afkomt is het handig om een aantal bakken te maken voor de compost. Een goede composthoop kan namelijk het best in één keer opgezet worden en heeft een bepaald volume nodig (zo’n 3 à 4 m³) om de gewenste temperatuur en vochtigheid te bereiken. In kleinere bakken, waar het afval enigszins beschut ligt, worden deze omstandigheden sneller bereikt.

Wat nogal eens wordt voorgesteld is een systeem van twee of drie houten bakken met ieder een inhoud van ongeveer een m³. De eerste bak wordt langzaamaan gevuld met vers groente-, fruit-, en tuinafval. Daarbij worden dezelfde mengvoorschriften aangehouden als bij een composthoop. Is de bak eenmaal vol, dan kan hij worden omgezet naar de tweede bak. De eerste bak kan weer met vers materiaal worden gevuld. Op verschillende sites is na te lezen hoe zo’n systeem er precies uitziet. Kijk bijvoorbeeld op de site Groen.net.

Een compostbak van gaas behoort ook tot de mogelijkheden. Nadeel hiervan is alleen wel dat het afval dat aan de buitenkant van de bak zit sterk uit kan drogen.