Gereedschap

Voor alle klusjes in de tuin is speciaal tuingereedschap gemaakt. Zo heb je gereedschap voor het wieden van onkruid, voor het spitten in de grond, voor het planten van bloembollen... Het is er echt in allerlei soorten en maten. Je hebt lang niet alles nodig hoor. Maar sommige tuingereedschappen zijn wel erg handig. Meestal kun je ze voor meerdere dingen in de tuin gebruiken.

Schoffel

schoffelMet de schoffel kan onkruid uit de tuin worden gehaald. Je maakt er een duwende beweging mee door de grond. Op die manier snijd je alle onkruidplantjes af. Je kunt het best schoffelen als het droog weer is en de zon schijnt. Dan gaat het makkelijk en het afgesneden onkruid verdort snel. Door het schoffelen wordt ook de aarde losgemaakt.

Cultivator

cultivatorDe cultivator is bedoeld om de aarde los en fijn te maken. Net als met de schoffel kan er ook onkruid mee worden weggehaald. Omdat de cultivator heel smal is kun je er goed mee tussen de planten komen. De cultivator op de foto heeft 3 tanden. Er zijn ook cultivators met 2 of 5 tanden.

Hark

harkDe hark kan je voor heel veel dingen gebruiken. Je haalt hem heen en weer door de grond en maakt zo de aarde los. Kleine onkruidplantjes worden door het harken uit de grond getrokken. En met de hark kan de aarde heel mooi vlak worden gemaakt.

Spade

spadeMet de spade kan de grond worden omgespit. Je steekt hem dan diep in de grond en schept de aarde om. Dat is erg zwaar werk. Met de spade kan je natuurlijk ook gaten graven om planten in de grond te zetten.

Tuinschepje

tuinschepjeHet tuinschepje is vooral handig om kleine gaten mee te graven. Je gebruikt hem als je planten in de grond wilt zetten.

Bollenplanter

bollenplanterDe bollenplanter is speciaal gemaakt voor het planten van bloembollen. Je kunt er namelijk een heel mooi rond gat mee maken. Dat doe je door de bollenplanter al draaiend en duwend in de grond te steken. Als je hem er weer uit haalt heb je een gat waar je bloembol precies in past.

Laat het tuingereedschap niet op de grond slingeren als je klaar bent. Vooral de hark is een gevaarlijk object! Als je erop trapt knalt de steel tegen je kop. Pijnlijk hoor. Netjes opbergen dus en eerst even schoonmaken natuurlijk.

toon extra informatie voor docenten

verberg extra informatie voor docenten

Informatie voor docenten

Er is op het gebied van tuingereedschap ontzettend veel keus. Bij de aanschaf kan onder andere gelet worden op de geschiktheid van het gereedschap voor de grondsoort die bewerkt moet worden. Zo zijn er spades voor lichte grond, met een breed blad, en spades voor zware grond, met een smal blad.

Ook kan in de overweging mee worden genomen dat het gereedschap voor kinderen hanteerbaar moet zijn. Sommige gereedschappen zijn in lichtere uitvoering beschikbaar, zogenaamd ‘vrouwen-gereedschap’. Bovendien zijn er fabrikanten die een speciale kinderuitvoering op de markt hebben gebracht. Dit gereedschap is wat minder scherp en heeft een kortere steel zodat kinderen er veiliger en gemakkelijker mee kunnen werken.

Tip:

Kijk voor het onderhoud van tuingereedschap eens op de site Tuinadvies.be.