Eten, voeding, gezond

Het eten van groenten en fruit uit eigen tuin is ontzettend leuk en lekker. En het is in principe heel gezond. Houd bij de teelt echter wel rekening met de volgende zaken:

  • Bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor de plaag of ziekte die ermee bestreden wordt. Daarom moet het gebruik ervan tot een minimum worden beperkt. Als spuiten echt nodig is, doe dit dan niet vlak voor de oogst. Lees ook de pagina Bestrijding.
  • De grond waarop wordt verbouwd moet schoon zijn. Planten nemen allerlei stoffen op uit de bodem, ook schadelijke stoffen zoals zware metalen. Als gewassen op vervuilde grond zijn geteeld, kunnen ze niet worden gegeten.
  • Sommige groenten, vooral bladgroenten (zoals spinazie), bevatten veel nitraat. Deze stof wordt door planten onder invloed van zonlicht omgezet in eiwitten. In de zomer zal de hoeveelheid nitraat daarom lager zijn dan in de winter. Als er overvloedig wordt bemest nemen de gewassen echter meer op dan ze kunnen omzetten waardoor het nitraatgehalte stijgt. Nitraat is op zich niet gevaarlijk, maar onder andere bij de bereiding van groenten kan de stof wel worden omgezet in het veel schadelijkere nitriet. Probeer een hoog nitraatgehalte door overvloedige bemesting daarom te voorkomen.

Tip:

Ga naar de site Voedingscentrum.nl. Daar is heel veel informatie te vinden over de voedingswaarde van groenten en fruit.