Wecken / Inmaken / Konfijten
Als heel veel jaren geleden ontdekte men dat groenten niet kunnen bederven als er geen zuurstof bij kan. Tegenwoordig hebben we een grote industrie waarbij glazen potten gevuld worden en luchtdicht afgesloten worden. Denk maar aan de groenten van Hak.
Misschien ken je ook wel de weckpotten: glazen flessen met rubber ringen. Daarin kun je zelf ook groenten inmaken.
Ook die potten worden luchtdicht afgesloten.
Iets wat daar op lijkt maar toch net anders is, dat is het maken van jam. Daar wordt suiker gebruikt om de vruchten goed te houden.
In gewone jam is 50% suiker aanwezig. (1 kg vruchten en 1 kg suiker – dat in de pan – even koken – in potten doen – klaar!).
Door alle suiker bederft de jam niet snel. Jam kan immers toch tijdenlang in de koelkast staan en iedere ochtend gebruikt worden?
Niets aan de hand toch? Natuurlijk is jam nog langer houdbaar als je de pot ook nog luchtdicht afsluit. Maar: het principe is toch anders!
Dit heet konfijten. Jam is een "confiture".
Hieronder staat een filmpje van Schooltv over het maken van jam.
Behalve inmaken met suiker kun je ook inmaken met bijvoorbeeld zout (haring) of azijn (augurken - zure bom).