Home

De Schooltuin

Conserveren

De Hollandse Tuin

Bloemen

Vogels

Insecten

Boomfeestdag

Klik hier om naar de pagina te gaan

Haricot en Bonenstaak

Klik hier om naar de pagina te gaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visiria


Wecken / Inmaken / Konfijten

Als heel veel jaren geleden ontdekte men dat groenten niet kunnen bederven als er geen zuurstof bij kan. Tegenwoordig hebben we een grote industrie waarbij glazen potten gevuld worden en luchtdicht afgesloten worden. Denk maar aan de groenten van Hak.

WeckpottenMisschien ken je ook wel de weckpotten: glazen flessen met rubber ringen. Daarin kun je zelf ook groenten inmaken. Ook die potten worden luchtdicht afgesloten.

Iets wat daar op lijkt maar toch net anders is, dat is het maken van jam. Daar wordt suiker gebruikt om de vruchten goed te houden.

In gewone jam is 50% suiker aanwezig. (1 kg vruchten en 1 kg suiker – dat in de pan – even koken – in potten doen – klaar!). Door alle suiker bederft de jam niet snel. Jam kan immers toch tijdenlang in de koelkast staan en iedere ochtend gebruikt worden?
Niets aan de hand toch? Natuurlijk is jam nog langer houdbaar als je de pot ook nog luchtdicht afsluit. Maar: het principe is toch anders! Dit heet konfijten. Jam is een "confiture".

Hieronder staat een filmpje van Schooltv over het maken van jam.

 

Behalve inmaken met suiker kun je ook inmaken met bijvoorbeeld zout (haring) of azijn (augurken - zure bom).