Zaaioverzicht Schooltuin-PLUS pakket

 

GOUDSBLOEMENGoudsbloem
Probleemloos en dankbaar gewas. Let op de merkwaardige zaden. Is bestand tegen een nachtvorstje en kan dus vroeg gezaaid worden (in feite al in het najaar). Verwijder uitgebloeide bloemen om bloei te bevorderen, maar laat er natuurlijk wel een paar helemaal in het zaad komen. Een uniek proces om te volgen! Een erkend kruid bij o.a. huidproblemen. (calendula zalf)

 

KOMKOMMERKRUID (BORAGE)                 
KomkommerkruidTer plaatse zaaien vanaf februari tot augustus. Liefst niet verplanten. Daar hebben ze een hekel aan. De smaak komt overeen met komkommers. Plantafstand ca 25 cm. De blaadjes moeten jong worden geplukt. De bloemetjes kunnen voorzichtig worden afgenomen. Deze worden gebruikt om gerechten te decoreren.

 

LATHYRUS
LathyrusKunnen tegen een graadje vorst. Er is de keus tussen: of voorzaaien (vanaf februari), of later ter plaatse zaaien (maart/april). Vaak levert voorzaaien niet zoveel extra's op. De aanpassing na het verplanten van binnen naar buiten levert niet zelden een groeistoring op. Vergeet niet de plantjes te toppen als ze ca 10 cm zijn. Dan komen er zijstengels en dat levert meer bloemen op!  Bloemen regelmatig verwijderen, want als u zaadvorming toestaat (in peulen), dan beschouwt de plant haar taak als voltooid en dus komen er dan geen bloemen meer!

 

ZONNEBLOEMEN
ZonnebloemIn maart of april voorzaaien. Vaak zet men in een pot een paar zaden bij elkaar. Zodra ze goed opgekomen zijn de zwakste exemplaren verwijderen. Als de planten er sterk en stevig uitzien (en de pot vol wortels zit) buiten uitplanten. Ze kunnen een nachtvorstje verdragen. Zonnebloemen vragen veel. Zorg dus voor zeer voedzame grond. Ze moeten elkaar zeker ook niet verdringen. Zeer gevoelig voor slakken. (De hele geplante rij kan in één nacht verdwenen zijn.) Let daar dus goed op bij de jonge plantjes.

 

DILLE                   
DilleEen kwaliteitskruid. Zaaien vanaf april tot juni in luchtige grond. Plantafstand ca 35 cm. Hoogte ca 100 cm. Is zeer decoratief in de bloemenborder. De jonge blaadjes en stengels worden geoogst vanaf juni. Dille is ook erg geschikt als weefplant: m.a.w. losjes tussen andere gewassen door strooien.

 

OOST-INDISCHE KERS
OI KersZeer vorstgevoelig gewas. Kan prima binnen voorgezaaid worden, maar moet duidelijk wennen aan de buitenlucht. Voorzichtig daarmee dus (afharden!). Kan vanaf midden mei ook ter plaatse gezaaid worden. Erg rijke grond bevordert overvloedig blad. Een armere grond zorgt vaak voor veel meer bloemen! Kan erg uitdijen. Ideaal voor het laten begroeien van een zorgelijk hoekje in de tuin.

 

COSMEA (COSMOS)
CosmeaEen mooi maar vorstgevoelig gewas. Kan prima binnen voorgezaaid worden en in potjes voorgekweekt worden. Na 15 mei buiten uitplanten. Afhankelijk van de soort kunnen de planten behoorlijk groot worden (tot 1,5 meter). Succesrijk en dankbaar gewas met mooie bloemen.

 

PRONKBONEN
PronkboonVorstgevoelig gewas: dus pas in mei ter plaatse zaaien. Binnen voorzaaien in potjes is wel mogelijk. Pronkbonen kunnen aan stokken worden gekweekt (3/4 bonen per stok aan de binnenkant), of  aan hoog gaas (15/20 cm afstand tussen de bonen). Van de pronkbonen hebt u dubbel plezier: de bloei is prachtig en ook de bonen zijn prima te eten. Behandel ze als snijbonen en pluk ze jong.

 

POMPOEN
PompoenVoorzaaien kan vanaf midden april in potjes binnen of onder glas buiten. Buiten uitzetten niet eerder dan vanaf midden mei. Het gewas kan erg uitdijen. Zoek dus een ruime plek. Pompoenen kunnen tientallen kilo’s zwaar worden, maar dan moet er ook wel fiks bemest worden. Laat bovendien niet teveel pompoenen aan één plant groeien.  Hoe bemesten: bovenop een hoop compost zal het meer dan prima gaan. Als u daarbij in de grond warmte en “broei” weet op te roepen: nog mooier.

 

ZINNIA
ZinniaIn mei  buiten ter plaatste zaaien. Zinnia’s houden van warmte.  Als er nog een nachtvorstje komt: dus wel even afdekken! Graag goede voedzame doorlatende grond en een beschutte standplaats. U begrijpt het: niet het gemakkelijkste gewas, maar als het lukt: buitengewoon fraaie resultaten!